Jumppapallo
Jumppapallo on jo vanha keksintö, vaikka se alkoikin ilmestymään kauppojen hyllyille vasta kymmeniä vuosia kehittämisen jälkeen. Alun perin jo 60-luvulla kehitetty pallo löytyy nykyään jo melkein joka kodista.
Jumppapallolla on monia käyttötapoja ja sen avulla pystyy myös tehostamaan omaa harjoittelua.
Yleisimmät koot jumppapalloissa liikkuvat 55 – 80 senttimetrin läpimitoissa. Kuntoilijalle oikean kokoisen pallon löytäminen riippuu tietenkin siitä, minkälaisiin harjoituksiin palloa käyttää. Suurimpaan osaan liikkeistä sopiva pallon halkaisija on sellainen, että pallon päällä istuessa polvet ovat noin 90 asteen kulmassa reisien ollessa vaakatasossa.
Pallojen mukana tulee usein oma pumppu, millä jumppapallo täytetään ja myöhemmin sillä pystytään ylläpitämään pallo oikean kovuisena. Aloittelijan on helpompi aloittaa harjoittelut pallolla sen ollessa hieman löysempi. Tällöin sen päällä istuminen on helpompaa ja ikäviltä vahingoilta vältytään.
Jumppapallo – harjoittelu
Pelkästään jo pallon päällä tasapainoilu istuma-asennossa aktivoi syviä tukilihaksia. On myös ollut puhetta siitä, että toimiston työtuolin korvaaminen jumppapallolla olisi suositeltavaa, mutta mitään tieteellisiä todisteita asiasta ei ole saatu. Teoria todennäköisesti perustuu siihen että jumppapallo aktivoi syviä vatsa- ja selkälihaksia pallolla tasapainoillessa.
Rankemmaksi meno muuttuu kun uskaltaa pallon päälle seisomaan, jolloin keho joutuu tekemään jo paljon enemmän töitä tasapainon ylläpitämiseksi. Seistessä on hyvä olla vakaa tuki johon voi turvautua tasapainon menettäessä ja pallon päälle noustaessa. Lisäksi kaikki halvimmat pallot eivät välttämättä kestä pallolla seisomista. Sanomattakin on selvää, että seisominen jumppapallon päällä voi olla vaarallista ja se sopii vain harjaantuneimmille käyttäjille, kuhan hekin osaavat ottaa huomioon turvallisuuden.
Jumppapallon avulla tehtäviä liikkeitä on monia ja niitä löytyy internetistä monista paikoista hyvien ohjeiden kera. Käytännössä koko kehon kattavan harjoitusohjelman voi suorittaa jumppapallolla. Perinteisiä liikkeitä tehtäessä pallon päällä, kuten esimerkiksi punnertaminen jalat pallon päällä ollessa, tehostaa liikettä tuoden liikkeen suorittamiseen mukaan lisää lihaksia tasapainon ylläpitämiseen. Kun liikkeisiin vaaditaan enemmän lihaksia, tehokkuus kasvaa, vaikka painojen määrä pysyy samana. Pallon päällä tehdyt liikkeet ovat varsinkin syville lihaksille erinomaista treeniä, sillä lattialla tehdessä nämä lihakset eivät kuormitu niin paljoa ja teho keskittyy muihin lihaksiin.
Tarjouksia ja poimintoja yhteistyökumppaneilta:
Klikkaa tuotetta siirtyäksesi kauppaan